Veilig daten
Veiligheidstips voor daten
Het is leuk om nieuwe mensen te leren kennen, maar wees altijd voorzichtig wanneer je met iemand omgaat die je niet kent. Gebruik je gezonde verstand en denk altijd aan je veiligheid, van de eerste berichten die je uitwisselt tot en met het moment dat je elkaar voor het eerst in het echt ontmoet. Hoewel je geen controle hebt over de acties van anderen, zijn er wel dingen die je kunt doen om je veiligheid te verbeteren tijdens je AgriMatching-ervaring.
Voor tips, vragen en info over seks kun je altijd terecht op de website van SENSE.
Online veiligheid
- Stuur nooit geld en deel nooit financiële informatie
Stuur nooit geld, vooral niet via een bankoverschrijving, zelfs als de persoon beweert zich in een noodsituatie te bevinden. Wanneer je geld overmaakt aan een ander, is het bijna onmogelijk om de transactie terug te draaien of te traceren waar het geld naartoe is gegaan. Deel nooit informatie die kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot je financiële rekeningen. Als een AgriMatching-gebruiker je om geld vraagt, meld dit dan direct aan ons.
- Bescherm je persoonlijke gegevens
Deel nooit persoonlijke informatie, zoals je Burgerservicenummer, thuis- of werkadres, of details over je dagelijkse routine (bijvoorbeeld dat je elke maandag naar een bepaalde sportschool gaat) met mensen die je niet (goed) kent. Heb je kinderen? Beperk dan de informatie die je over ze deelt op je profiel en in de eerste fases van jullie communicatie. Vermijd het delen van details zoals de namen van je kinderen, waar ze naar school gaan, of hun leeftijd of gender.
- Verplaats je gesprek niet te snel naar een andere app
Houd gesprekken op het AgriMatching-platform terwijl je iemand leert kennen. Gebruikers met slechte bedoelingen proberen het gesprek vaak meteen naar sms, andere chatapps, e-mail of telefoon te verplaatsen.
- Wees op je hoede voor langeafstandsrelaties
Pas op voor oplichters die beweren uit jouw land te komen maar ergens anders vast te zitten, vooral als ze om financiële hulp vragen om naar huis te kunnen gaan. Let op: als iemand niet in het echt wil afspreken of via de telefoon of videobellen wil praten, dan kan het zijn dat ze zich voordoen als iemand anders. Als iemand je vragen ontwijkt of aandringt op een serieuze relatie zonder je eerst te ontmoeten of te leren kennen, is dat een red flag (slecht teken).
- Rapporteer alle verdachte en aanstootgevende gedragingen
Je weet wanneer iemand een grens van jou over gaat. Als dat gebeurt, dan willen wij het weten. Blokkeer en rapporteer iedereen die onze voorwaarden op welke manier dan ook overtreedt. Hier volgen enkele voorbeelden van overtredingen:
- Verzoeken om geld of donaties
- Minderjarige gebruikers
- Intimidatie, bedreigingen en beledigende berichten
- Ongepast of schadelijk gedrag tijdens of na een ontmoeting in het echt
- Nepprofielen
- Spam of bepaalde verzoeken, waaronder links naar commerciële websites of pogingen om producten of diensten te verkopen
Je kunt eventuele zorgen over verdacht gedrag melden vanaf elke profielpagina of bericht. Bekijk onze Community richtlijnen voor meer informatie.
- Bescherm je account
Zorg ervoor dat je een sterk wachtwoord kiest en wees altijd voorzichtig wanneer je je inlogt bij je account vanaf een openbare of gedeelde computer. AgriMatching zal je nooit een e-mail sturen waarin om je gebruikersnaam en wachtwoord wordt gevraagd. Als je een e-mail ontvangt waarin om accountgegevens wordt gevraagd, meld dit dan onmiddellijk aan ons.
Elkaar in het echt ontmoeten
- Doe het rustig aan
Neem de tijd en leer de andere persoon kennen voordat je ermee instemt om buiten AgriMatching om elkaar te ontmoeten of met elkaar te chatten. Stel vooral vragen om eventuele red flags (slechte voortekenen) of persoonlijke dealbreakers te achterhalen. Het kan helpen om een telefoon- of videogesprek te hebben voordat je elkaar in het echt ziet.
- Ontmoet elkaar in het openbaar en blijf daar ook
Spreek de eerste paar keer af op een drukke, openbare plek. Spreek nooit af bij jou thuis, bij hen thuis of op een andere locatie waar geen anderen bij zijn. Als je date je onder druk zet om naar een privélocatie te gaan, beëindig dan de date.
- Vertel vrienden en familie over je plannen
Vertel een vriend(in) of familielid over je plannen, zoals wanneer je date is en waar je heen gaat. Zorg ervoor dat je telefoon altijd is opgeladen en dat je 'm bij de hand hebt.
- Zorg voor je eigen vervoer
We willen dat jij de controle hebt over hoe je van en naar je date gaat, zodat jij kunt vertrekken wanneer je zelf wil. Als je zelf rijdt, is het een goed idee om een back-upplan te hebben, zoals een taxi of een vriend(in) die je kan ophalen.
- Ken je eigen grenzen
Wees je bewust van de effecten die drugs of alcohol op je hebben; deze kunnen je beoordelingsvermogen en alertheid beïnvloeden. Als je date je onder druk probeert te zetten om drugs te gebruiken of meer te drinken dan je prettig vindt, blijf dan vasthouden aan je grenzen en beëindig de date.
- Laat geen drankjes of persoonlijke spullen onbeheerd achter
Accepteer alleen drankjes die rechtstreeks door de barman of ander personeel worden geschonken of geserveerd en houd je drankje altijd in de gaten. Veel stoffen die in drankjes worden gestopt om seksueel geweld te vergemakkelijken, zijn namelijk geurloos, kleurloos en smaakloos. Houd ook altijd je telefoon, handtas, portemonnee en alles wat persoonlijke informatie bevat bij je.
- Voel je je ongemakkelijk? Ga dan weg
Het is prima om de date eerder te beëindigen als je je ongemakkelijk voelt. Sterker nog, dat is alleen maar goed. En als je instinct je vertelt dat er iets niet klopt of als je je onveilig voelt, vraag dan de barman of ander personeel om hulp.
- LHBTQIA+-reizen
Wees voorzichtig als je op reis gaat.
We erkennen en geloven in het belang van inclusie van alle genderidentiteiten en seksuele oriëntaties, maar de realiteit is dat het nergens ter wereld geheel risicovrij is. Sommige landen hebben zelfs specifieke wetgeving die gericht is tegen mensen uit de LHBTQIA+-gemeenschap.
Ga na wat de lokale wetgeving is wanneer je naar een nieuwe plaats reist en onderzoek welke soorten juridische bescherming eventueel beschikbaar zijn voor jou op basis van seksuele oriëntatie.
Seksuele gezondheid en toestemming
- Bescherm jezelf
Bij juist en consistent gebruik kunnen condooms het risico op het oplopen en doorgeven van soa's zoals hiv aanzienlijk verminderen. Maar let op: soa's zoals herpes of hpv kunnen worden overgedragen via huid-op-huidcontact. Door vaccinatie kan de kans op het oplopen van sommige soa’s worden verkleind.
- Check jezelf
Niet alle soa's leiden tot symptomen, en je wil zeker weten dat je niks hebt opgelopen. Blijf op de hoogte van je gezondheid en voorkom de verspreiding van soa’s door je regelmatig te laten testen. Hier kun je GGD in jouw buurt vinden.
- Praat erover
Communicatie is altijd heel belangrijk. Voordat je fysiek intiem wordt met een partner, praat dan met elkaar over seksuele gezondheid en jezelf testen op soa's.
- Toestemming
Alle seksuele activiteiten moeten beginnen met toestemming. Ook is het essentieel dat je blijft checken bij elkaar of wat je doet fijn voelt voor de ander. Verbale communicatie kan jou en je partner helpen ervoor te zorgen dat je elkaars grenzen respecteert. Toestemming kan op elk moment worden ingetrokken, en niemand is ooit seks aan een ander verschuldigd. Ga niet verder als je partner zich ongemakkelijk of onzeker voelt, of als je partner geen toestemming kan geven vanwege de effecten van drugs of alcohol.
Hulplijnen voor ondersteuning of advies
Onthoud goed dat zelfs als je al deze tips opvolgt, je nooit alle risico's helemaal kunt vermijden. Als je een negatieve ervaring hebt, weet dan dat dit niet jouw schuld is en dat je hulp kunt krijgen. Meld eventuele incidenten op Tinder en neem contact op met een van de onderstaande bronnen als je dat nodig hebt. Als je denkt dat je in acuut gevaar verkeert of noodhulp nodig hebt, bel dan 112 of de lokale politie.